🌷S kódem SOLO15 - sleva 15 % na Váš nakup *nevztahuje se na již zlevněné produkty .🌷

Význam SPF v kosmetice

Sluneční záření je nezbytné pro život na naší planetě, ale při nadměrném vystavení může mít i škodlivé účinky na lidskou pokožku. Jedním z klíčových faktorů, který nám pomáhá chránit se před negativními účinky slunce, je SPF (Sun Protection Factor) neboli sluneční ochranný faktor. V tomto článku se podíváme na význam SPF v kosmetice, jak funguje a jak ho správně používat.

Než si řekneme vše potřebné, upozorníme, že máme na e-shopu přímo samostatnou kategorii produktů s SPF. Naleznete ji zde.

modré Praxis (1)_1

Výborná řada s SPF je od značky HL-Labs, kolekce Age Defense:

modré Praxis_3

A teď už k praktickým informacím...

Co je SPF?
SPF je ukazatel účinnosti sluneční ochrany, který se používá u opalovacích krémů a dalších kosmetických přípravků. Číslo SPF udává, kolikrát delší dobu by měla pokožka vydržet bez spálení oproti nechráněné kůži. Například pokud byste se normálně spálili za 10 minut, s krémem s SPF 30 byste měli být chráněni 30krát déle, tedy 300 minut.

Jak funguje SPF?
Opalovací krémy s SPF obsahují chemické nebo fyzikální filtry, které pohlcují nebo odrážejí škodlivé sluneční záření. Chemické filtry, jako jsou avobenzon nebo oxybenzon, pohlcují ultrafialové (UV) záření a přeměňují ho na méně škodlivé teplo. Fyzikální filtry, jako je oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý, fungují jako bariéra, která odráží UV záření od pokožky.

Je důležité si uvědomit, že SPF chrání především před UVB zářením, které způsobuje spálení pokožky a přispívá k vzniku rakoviny kůže. UVA záření proniká hlouběji do kůže a způsobuje stárnutí pokožky a také může přispívat k vzniku rakoviny.

Jak správně používat SPF?
1. Vyberte správný faktor: Pro většinu lidí je vhodné použít opalovací krém s SPF 30 nebo vyšším. Pokud máte velmi světlou pokožku nebo jste náchylní ke spálení, můžete zvolit i vyšší faktor.

2. Naneste dostatečné množství: Pro správnou ochranu je třeba nanést dostatečné množství krému. Pro celé tělo dospělé osoby by to mělo být asi 30 ml (2 lžíce). Nezapomeňte na uši, krk, záda a nohy.

3. Aplikujte předem: Krém s SPF byste měli aplikovat asi 15-30 minut před vystavením slunci, aby měl čas se vstřebat do pokožky a poskytnout účinnou ochranu.

4. Opakujte aplikaci: Opalovací krém byste měli znovu aplikovat každé 2 hodiny nebo po koupání či intenzivním pocení.

5. Nezapomínejte na stín a oblečení: SPF není jediný způsob, jak se chránit před sluncem. Hledejte stín, zejména v době nejvyššího slunečního záření (mezi 10. a 16. hodinou), a nosit široké klobouky a ochranné oblečení.

 

NAŠE TOP PRODUKTY S SPF: 

Odborníkem na SPF je v naší nabídce značka Colorescience, jejíž produkty jsou z hlediska SPF přímo ikonické. Mezi oblíbené produkty dozajista patří následující výběr:

8

9

7

PROHLÉDNOUT NABÍDKU COLORESCIENCE